Zajęcia kulinarne w grupie 3-4 latki „B”- pieczenie rogalików.
To już kolejne zajęcia kulinarne w grupie przedszkolaków 3-4 latki „B”. Tym razem dzieci wypiekały rogaliki.
Z radością i wielkim entuzjazmem wsypywały mąkę, cukier, wlewały mleko i kruszyły drożdże. Ogromną frajdą dla każdego przedszkolaka było samodzielne wałkowanie ciasta, nadziewanie go marmoladą i czekoladą oraz formowanie rogalików. Dużą atrakcją dla dzieci była również wizyta w kuchni i obserwacja pieczenia rogalików w piekarniku. Tutaj „mali kucharze” musieli wykazać się sporą cierpliwością w oczekiwaniu na gotowe wypieki.
Zapachu rogalików unoszącego się po całej szkole nie da się wprost opisać. Wreszcie nadszedł czas tak długo oczekiwanej degustacji. Dzieci z wielkim apetytem zajadały przygotowane smakołyki, które były tym bardziej smaczne, bo samodzielnie przez nie wykonane.
Takie zajęcia wprowadzają dzieci w świat sztuki kulinarnej, pozwalają zdobywać nowe doświadczenia za pomocą zmysłu smaku, węchu i dotyku, stwarzają dzieciom takie możliwości, które pozwalają im samodzielnie działać, wzbogacać wiedzę i umiejętności, przestrzegać zasad czystości i higieny podczas przygotowania wypieków oraz bezpieczeństwa w kuchni, a także po skończonej pracy.
Warto nadmienić, że zajęcia kulinarne sprawiają dzieciom mnóstwo przyjemności, rozwijają zainteresowania a przede wszystkim dają wiele radości i integrują grupę.
Dziękuję pani Sylwii za pomoc oraz przepis na pyszne rogaliki J .
ZDJĘCIA Emilia Falkowska