Jak to z chlebem było?
- Szczegóły
- Utworzono: poniedziałek, 03, październik 2016 08:58
- Opublikowano: poniedziałek, 03, październik 2016 08:58
- wyszki_fj
- Odsłony: 1364
W poszukiwaniu odpowiedzi na to pytanie uczniowie kl. III A i III B sp udali się w dniu 29 września 2016 r. do miejscowej piekarni.
Dzięki uprzejmości p. Marcina Tarasiuka – właściciela, dzieci mogły się przekonać, jak wielu ludzi musi się natrudzić, zanim pachnący bochen chleba trafi na stół. Z wielkim zainteresowaniem uczniowie wysłuchali p. Urszuli, która opowiedziała o pracy piekarza, o kolejnych etapach powstania chleba oraz o produktach potrzebnych do jego wypieku.
A w piekarni wszystko było ciekawe: magazyn wypełniony workami mąki, olbrzymie misy i miksery do ciasta, wielkie łopaty do wyciągania chleba i ogromny piec. Uczestników wycieczki zachwycił też widok wózków wypełnionych mnóstwem kruchych ciasteczek.
Na koniec dzieci zostały obdarowane słodkimi wypiekami.
Dziękujemy p. Marcinowi Tarasiukowi, p. Urszuli Wappa i pracownikom piekarni za życzliwe przyjęcie oraz za informacje o tajnikach piekarskiego rzemiosła.
Agata Falkowska
Agata Wyszkowska